BUDUĆNOST PRIČE

Podcast Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela koji istražuje odnos najnovijih tehnologija i storytellinga,

povezujući STEM-područja s kreativnim svijetom scenaristike i umjetnosti.

Epizoda 01

PRIPOVIJEDANJE I NAJNOVIJI MEDIJI

Koji su novi principi i koncepti koje najnoviji mediji donose u pripovijedanje? U kojim pravcima kreću novomedijska narativna eksperimentiranja? Poslušaj uvodnu epizodu našeg podcasta.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Poslušaj sve epizode

Autori podcasta

Srđan Laterza

Srđan Laterza

srdan.laterza@gmail.com

Srđan Laterza je copywriter specijaliziran za interaktivni sadržaj, scenarist i pisac. Istražuje mogućnosti interaktivnih medija u pripovijedanju upečatljivih priča.

Surađuje s vodećim regionalnim IT tvrtkama, marketinškim agencijama i startupima. S timom agencije Bruketa&Žinić osvojio je MIXX Best in Show i brončani Effie za digitalnu kampanju za Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Dobitnik je nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i festivala Design District za najbolji novi zagrebački suvenir. Nagrađeni projekt Bok bot, chatbot dizajniran za razgledavanje grada bio je izložen i na Zagrebačkom salonu primjenjene umjetnosti, a trenutno je u procesu predakceleracije u Startup Factoryju Tehnološkog parka Zagreb.

Autor je izložbe game designa Politika emocija koja se u listopadu 2017. održala u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva. Izložba koja je izazvala veliku medijsku pažnju tematizirala je videoigre nezavisne produkcije koje društveno-politički kontekst povezuju s inovativnim interakcijama.

U Knjižnici Vladimira Nazora održao je prvo u nizu predavanja iz serije Budućnost priče, koja se bavi transformacijom književnosti u jeku napretka medijskih tehnologija.

Osvojio je nagradu na natječaju za kratku priču kriminalističkog žanra metaFORA2013. (KGZ-Knjižnica Vladimira Nazora). Svoje fantasy priče objavio je u nekoliko časopisa, a njegov interaktivni narativni projekt bio je u užem izboru Twitterovog Fiction Festivala. S Jasminom Kallay razvija scenarij za 100 života, dokumentarnu seriju o vezi videoigara i društva, a s redateljem Petrom Oreškovićem scenarij za dugometražni film. Uređivao je i vodio tribinu Književnost na platnu u književnom klubu Booksa.

Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a pohađao je i The Pixel Lab, prestižnu radionicu transmedijskog pripovijedanja u Belgiji. Član je Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).

Jasmina Kallay

Jasmina Kallay

jasmina.kallay@gmail.com

Dr. sc. Jasmina Kallay je scenaristica i spisateljica. Diplomirala je filmsku umjetnost 1999. godine pri American University of Paris, a magistrirala scenaristiku 2005. godine pri National Film School of Ireland. Nakon doktorata obranjenog 2011. godine s područja transmedije pri University College Dublin, nastavlja paralelno raditi u akademskoj sferi i filmskoj industriji.

Prije nego što će se vratiti u Hrvatsku, predaje kolegije iz područja digitalnih medija, scenaristike i filmske teorije pri University College Dublin, The National Film School of Ireland, The Huston School of Film and Digital Media (NUI Galway) i Filmbase/University of Staffordshire.

Također radi kao umjetnička savjetnica, urednica scenarija te ocjenjivačica pri nacionalnim i regionalnim AV fondovima, kao i za europske produkcijske kuće. Trenutno kao vanjska suradnica radi kao stručnjakinja za EACEA (Kreativna Europa/potprogram MEDIA i HORIZON).

Kao scenaristica, Jasmina razvija niz autorskih projekata u Hrvatskoj i u inozemstvu. Prema njenom romanu za mlade Beat Girl snimljena je britanska TV serija koja je 2013. godine bila nominirana za International Emmy. Iste godine britanski Filmski institut joj izdaje knjigu Gaming Film (Palgrave/Macmillan), koju je napisala na temu utjecaja videoigara na suvremeni film. U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom 2015. godine objavljuje Napiši scenarij (edicija Palunko) prvi priručnik za scenaristiku u Hrvatskoj, a 2016. izlazi i drugo izdanje.

Jedna je od osnivača SPID-a, Saveza scenarista i pisaca izvedbenog djela, prvog hrvatskog strukovnog udruženja takvog tipa, u kojem je i članica Upravnog odbora.