BUDUĆNOST PRIČE

Podcast Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela koji istražuje odnos najnovijih tehnologija i storytellinga,

povezujući STEM-područja s kreativnim svijetom scenaristike i umjetnosti.

Epizoda 10

NAPRAVI NEŠTO SVOJE!

Kako napraviti svoje interaktivno iskustvo – videoigru, chatbot ili nešto treće? Poslušaj epizodu, a zatim istraži korisne linkove u nastavku.

Koji alat koristiti za kreiranje videoigre? Na raspolaganju su ti Twine, Construct 2, Unity ili Unreal Engine.

Gdje naučiti kreirati igre? Posjeti Machinu – akademiju za videoigre ili Visoko učilište Algebra.

Saznaj više o Pismu – inkubatoru za razvoj videoigara u Novskoj.

Kako upoznati profesionalce iz industrije videoigara? Postani dio Facebook grupe Game Developers Croatia, posjeti Reboot Infogamer i Reboot Develop.

Sredstva za razvoj videoigre možete dobiti i na natječaju Ministarstva kulture. Više o provedenom natječaju za 2018. godinu saznajte u ovom pregledu.

Želite li kreirati umjetnički projekt u proširenoj stvarnosti, od koristi će vam možda biti program razvoja djela proširene stvarnosti u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Ako ste iskusan stvaratelj koji želi stvoriti djelo koje na inovativan način povezuje više medija, saznajte više o programu New Frontier u sklopu Filmskog festivala u Sundanceu.

Koje alate koristiti za stvaranje chatbota ili virtualnog pomoćnika? Isprobajte Chatfuel, Dialogflow ili hrvatski Erato.

Poslušaj sve epizode

Autori podcasta

Srđan Laterza

Srđan Laterza

srdan.laterza@gmail.com

Srđan Laterza je copywriter specijaliziran za interaktivni sadržaj, scenarist i pisac. Istražuje mogućnosti interaktivnih medija u pripovijedanju upečatljivih priča.

Surađuje s vodećim regionalnim IT tvrtkama, marketinškim agencijama i startupima. S timom agencije Bruketa&Žinić osvojio je MIXX Best in Show i brončani Effie za digitalnu kampanju za Hrvatsku gorsku službu spašavanja.

Dobitnik je nagrade Turističke zajednice grada Zagreba i festivala Design District za najbolji novi zagrebački suvenir. Nagrađeni projekt Bok bot, chatbot dizajniran za razgledavanje grada bio je izložen i na Zagrebačkom salonu primjenjene umjetnosti, a trenutno je u procesu predakceleracije u Startup Factoryju Tehnološkog parka Zagreb.

Autor je izložbe game designa Politika emocija koja se u listopadu 2017. održala u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva. Izložba koja je izazvala veliku medijsku pažnju tematizirala je videoigre nezavisne produkcije koje društveno-politički kontekst povezuju s inovativnim interakcijama.

U Knjižnici Vladimira Nazora održao je prvo u nizu predavanja iz serije Budućnost priče, koja se bavi transformacijom književnosti u jeku napretka medijskih tehnologija.

Osvojio je nagradu na natječaju za kratku priču kriminalističkog žanra metaFORA2013. (KGZ-Knjižnica Vladimira Nazora). Svoje fantasy priče objavio je u nekoliko časopisa, a njegov interaktivni narativni projekt bio je u užem izboru Twitterovog Fiction Festivala. S Jasminom Kallay razvija scenarij za 100 života, dokumentarnu seriju o vezi videoigara i društva, a s redateljem Petrom Oreškovićem scenarij za dugometražni film. Uređivao je i vodio tribinu Književnost na platnu u književnom klubu Booksa.

Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a pohađao je i The Pixel Lab, prestižnu radionicu transmedijskog pripovijedanja u Belgiji. Član je Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).

Jasmina Kallay

Jasmina Kallay zagrebačka je spisateljica i scenaristica koja se povukla iz struke te se ograđuje od autorstva ovog podcasta, s obzirom na to da smatra da su projekti ove vrste dimna zavjesa za štetan utjecaj industrije videoigara.